Dobra kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Wśród wielu możliwości, które oferuje europejska sztuka kulinarna na dużą uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń i duża dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie potrawy

Polakom kuchnia włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Podstawowe włoskie potrawy

Pasty to podstawa włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dodać do tej potrawy. menu ze świeżymi produktami Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy dziczyzna oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty nie mogą się przejeść.

Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też lasagne, gnocchi, piada oraz liczne desery – takich jak granita czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mozarelli i grana padano.
Zobacz film